“Israeli Apartheid Week” Taking Place in Universities and Refugee Camps Across the Occupied West Bank

Posted by RORCoalition on Tue, 03/03/2009 – 10:42

March 2nd – March 8th 2009

Jerusalem, Ramallah, Bethlehem, Hebron, Jenin, Jericho, Nablus, Qalqilya, Tulkarem, Tubas
For a detailed list of events, please see: http://apartheidweek.org

BDS National Committee (BNC), Occupied Palestine, 26 February 2009 – The fifth international Israeli Apartheid Week (IAW) – occurring in over 40 cities in Palestine and worldwide – will be held across the West Bank from 2-8 March 2009.

This is the second consecutive year IAW is hosted in the West Bank. The week will feature lectures, film screenings, art and photography exhibits, cultural events and demonstrations aiming at deepening the apartheid analysis of Israel, while gathering support for the growing local-Palestinian and international movement for Boycotts, Divestment and Sanctions (BDS) until Israel complies with international law.

The theme of this year”s IAW is “Standing United with the People”s of Gaza” – a focus which comes in the wake of the brutal Israeli military attacks on the people of Gaza in early 2009. Over 1,400 Palestinians were killed in the assault, more than 5,000 injured, and 14, 000 homes were totally or partially destroyed. Apartheid week will build upon the widespread protest and indignation witnessed during Israel”s assault and seek practicable ways to hold Israel accountable.

Campus and refugee camp boycott campaigns will be launched and developed during the week, in the lead-up to the 30 March (Land Day) BDS global day of action.

Since its initial launch in 2005, IAW has grown to become one of the most important global events in the Palestine solidarity calendar. Last year, more than 25 cities around the world participated in the week’s activities, which also commemorated 60 years since the expulsion of the Palestinian people from their homes and land in 1947-1948. Attending IAW is important for anyone interested in understanding and connecting with the rising student and youth movement in the West Bank that has taken a pivotal role in organizing and mobilizing against Israeli apartheid, occupation and colonialism.

The full list of locations is as follows:

Jerusalem: al-Quds University (Abu Dis), Shu”fat Refugee Camp
Ramallah: Birzeit University, Jalazon Refugee Camp
Bethlehem: Beit Sahour and ‘Aida Refugee Camp
Hebron: Fawwar Refugee Camp
Jenin: Arab-American University, Jenin Refugee Camp
Jericho: al-Quds Open University, Aqabat Jabr Refugee Camp
Nablus: al-Najah University, Balata Refugee Camp
Tulkarem: al-Quds Open Unversity, al-Khadouri Collge, Nur Shams Refugee Camp
Tubas: Far”a Refugee Camp

Please, direct inquiries to: info [at] bdsmovement.net

Comments are closed.